Zwarte Molen
Aan de Zeddamseweg in ‘s-Heerenberg staat de molen. J.H. van Heek heeft de molen in 1912 aangekocht. Hij wilde de goederen en rechten van het kasteel en landgoed in ere herstellen.
Stichting Huis Bergh heeft in 2008 de molen volledig in bezit genomen. Huis Bergh heeft in 2016 besloten om een grootscheepse restauratie uit te voeren. De kap, het muurwerk en de balken waren er slecht aan toe. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels voltooid en de molen is op 23 november 2018 opgeleverd.
In 2020 zal het interieur worden aangepakt, zodat u als bezoeker de molen veilig kunt betreden.
Geschiedenis
In 1829 werd in opdracht van vorst Anton von Hohenzollern-Sigmaringen, de toenmalige bezitter van het voormalige graafschap Bergh, de molen gebouwd. Koning Willem II gaf zijn goedkeuring voor de bouw van de molen middels een koninklijk besluit. De molen werd al op 8 juni 1827 aanbesteed door G.Slittenhorst, molentimmerman uit Werth. Onder toezicht van de Anholtse architect J.F. Ubbing werd de molen opgetrokken. Voor de romp is gebruik gemaakt van oude bakstenen, afkomstig van de in die tijd gesloopte stadspoorten van Emmerich.
Gebruik en eigenaren
De Zwarte Molen is gedurende de tijd een aantal keren van eigenaar gewisseld. Dr. Jan Herman van Heek werd in 1926 eigenaar van de molen. Hij heeft Huis Bergh met bijbehorende goederen gekocht van Wilhelm von Hohenzollern. Willem von Hohenzollern was de laatste graaf van Bergh.
Er werd vanaf 1910 niet meer gemalen op de molen. De molen was tevens wel in gebruik voor andere doeleinden. In de jaren 60 was de molenkap een tijdje de werkkamer van de gemeentearchitect. Op het terrein trainde de plaatselijke hondenclub en politiehonden.
Bron: Huis Bergh