Mechteld ten Ham weekend 2024 – 23 t/m 25 augustus

Elk jaar verandert de kasteelstad ‘s-Heerenberg in een levendig historisch decor tijdens het Mechteld ten Ham weekend, dit jaar alweer de 31e editie. Het is een indrukwekkend evenement ter nagedachtenis aan Mechteld ten Ham, de vrouw die in 1605 ten onrechte als heks is veroordeeld en verbrand. Dit weekend biedt bezoekers een unieke kans om terug te reizen naar de middeleeuwen, compleet met verhalen, theater en ambachtelijke markten.

Vrijdag 23 augustus: Feestavond op de Bleek met Q-Music 4 uur fout.

Op de vrijdagavond zal het Mechteld ten Ham festival officieel worden geopend met een receptie voor genodigden.

Vervolgens zal op de Bleek het feest losbarsten met 4 uur lang The Q-music Foute Party! Dit is vanaf 20.00 uur, tickets zijn online te verkrijgen. Deze avond is het startschot voor een weekend vol historie en magie.

Zorg ervoor dat je je tickets vooraf haalt op Tickets voor Toegang

Zaterdag 24 augustus: Het Fluisterwoud

De zaterdag van het Mechteld ten Ham festival markeert de 31e editie van dit culturele evenement. In het bos achter het kasteel wordt een betoverend sprookjesbos gecreëerd genaamd ‘Het Fluisterwoud’ waar jong en oud zich kunnen laten verrassen door een grote hoeveelheid aan activiteiten. Bij de ingang van het Fluisterwoud wordt er een sprookje geïntroduceerd dat zich tijdens de gehele wandeling steeds verder tot leven laat komen.

De toegang is gratis, waardoor het voor iedereen toegankelijk is om te genieten van de mysterieuze sfeer.

’s Avonds gaat het feest verder op de Bleek. Vergeet niet om je tickets te halen op Tickets voor Toegang

Zondag 25 augustus: Middeleeuwse Zondag

In de binnenstad wordt straattoneel gespeeld, marskramers lopen overal rond en zwervers lopen te lanterfanten. Er zijn veel kramen waar standwerkers demonstraties geven in middeleeuwse ambachten zoals smeden, spinnen, hout snijden, enz. Er is ook een braderie waar men koopjes kan scoren. Het Korenfestival vind plaats in de Pancratiuskerk.

De zondag is dus gevuld met leuke activiteiten voor het hele gezin. Muziek, toneelvoorstellingen, een historische markt en heerlijke lekkernijen dompelen bezoekers onder in de sfeer van weleer. Deze dag is een prachtige afsluiting van een historisch weekend.

Op zondagmiddag 25 augustus vanaf 14.30 uur is Kultuurhuus Heitkamp de locatie voor een feestelijk concert dat gratis toegankelijk is. Bij mooi weer speelt het orkest in de tuin en anders in de sfeervolle synagoge van Heitkamp. Meer informatie over dit concert.

Artiesten en Optredens

Dit weekend staat vol van de muzikale optredens. Verwacht onder andere Q-Music 4 uur fout, Robbert van Hemert, Kaliber, Wesley Bronkhorst, Kidspop met Monique Smit en DJ Elmo.

Activiteiten bij Stadsmuseum Bergh

Het Stadsmuseum is gratis toegankelijk om vanaf 13 uur t/m 16 uur op het hele uur het ware verhaal te horen over de aanloop naar het heksenproces en de getuigenissen, die hebben geleid tot de veroordeling en verbranding van Mechteld ten Ham. Dit is een waarheidsgetrouwe weergave van de gang van zaken omdat de originele processtukken in het archief van Kasteel Huis Bergh bewaard zijn gebleven. Ook zijn er onlangs weer nieuwe feiten ontdekt, die het verhaal nog completer maken.
Het verhaal wordt verteld door de Weduwe Bruininck, die door Mechteld werd aangewezen als vrouw die haar geholpen had. Na zware martelingen heeft Mechteld uiteindelijk gezegd dat zij een heks is en was zij ook verplicht om medeplichtigen aan te wijzen.
Ook is er een stalletje met kruidenzalfjes en andere producten, die herinneren aan de activiteiten, die vaak hebben geleid tot de vervolging, uiteindelijke veroordeling en de dood van vrouwen als vermeende heks.

De geschiedenis van Mechteld ten Ham

Mechteld ten Ham leefde in de 17e eeuw en raakte na de dood van haar man geïsoleerd. Haar uitspraken over de gezondheid van mensen en de toekomst wekten argwaan, en al snel werd ze door dorpsgenoten beschuldigd van hekserij na een reeks ongelukken in het dorp. Op eigen verzoek onderging ze de waterproef, waarbij ze bleef drijven vanwege de lucht in haar jurk, wat als bewijs voor haar schuld werd gezien. Ondanks haar volgehouden onschuld, brak ze onder zware martelingen en bekende hekserij. Op 25 juli 1605 werd ze op de brandstapel geëxecuteerd. Vandaag de dag herinnert een standbeeld in ‘s-Heerenberg aan haar tragische lot, beschuldigend wijzend naar het kasteel, als teken van het gebroken belofte van bescherming door Graaf Herman van den Bergh.

Bezoek het Mechteld ten Ham weekend en dompel je onder in de rijke geschiedenis van ‘s-Heerenberg. Of je nu houdt van cultuur, geschiedenis, of gewoon een goed feest, dit weekend biedt voor ieder wat wils. Mis het niet!

Tickets: Tickets voor Toegang

Wanneer: 23, 24 en 25 augustus

Locatie: Kasteelstad ‘s-Heerenberg

Mechteld ten Ham

2.2K Views
Scroll naar boven
Close
Tags