De herinrichting van het Muntgebouw in ‘s-Heerenberg.

Terwijl de deuren van het kasteel voorlopig gesloten blijven, opent een ander historisch juweel zijn deuren voor het publiek: het heringerichte Munthuis aan de Muntwal, op loopafstand van het kasteel.

Het hoogtepunt van de muntslag van Bergh vond plaats in dít gebouw, dat het enige bewaard gebleven en te bezichtigen munthuis in Nederland is. In dit munthuis, waar tussen 1477 en 1582 munten werden geslagen in opdracht van de heren en graven Van den Bergh, komt de rijke geschiedenis tot leven.

Vooral Willem IV en zijn broer Frederik van den Bergh laten veel én veel verschillende munten slaan. Corrupte muntmeester Het verhaal over de door Willem IV van den Bergh aangestelde muntmeester Clemens van Eembrugge leest als een thriller. Er wordt veel gesjoemeld met de waarde van munten om zoveel mogelijk geld om te zetten voor het herstel van het tijdens de Tachtigjarige Oorlog beschadigde kasteel.

Ervaar met een selectie van oude Berghse munten, een introductiefilm en demonstraties hoe het muntbedrijf functioneerde en sla zelf een munt om de ambachtelijke kunst van het verleden te beleven.

Geopend vanaf het Pinksterweekend!

Bron: Kasteel Huis Bergh

351 Views
Scroll naar boven
Close
Tags